18 mei jl.  schudt de Salsa wereld op haar grondvesten als het nieuws naar buiten komt dat Salsa Legende Albert Torres is opgenomen in het ziekenhuis. Berichten vanuit de hele wereld komen binnen op zijn facebookpagina waarin hem snelle beterschap wordt gewenst. Het blijft enkele dagen spannend maar helaas wordt het een veel te snel afscheid. Albert overlijdt op 25 mei in het ziekenhuis ten gevolge van een hersenbloeding. Het is de dag waarop het door hem georganiseerde festival moet beginnen. De Salsa wereld verliest een icoon.

Omdat ik weet dat veel van de hedendaagse dansers in de Nederlandse danswereld geen flauw idee hebben wie Albert Torres was, neem ik je graag mee naar een moment in het jaar 2000.

Los Angeles – het jaar 2000: Het dak gaat eraf als de groep Young Ambition haar optreden afsluit. Zo’n 10 super energieke, dynamische topdansers uit Puerto Rico met de gemiddelde leeftijd van 12, dansen de sterren van de hemel voor een uitzinnig publiek. Ze krijgen een staande ovatie en het duurt lang voordat Albert Torres het publiek stil krijgt om het volgende optreden aan te kondigen. Het volgende optreden komt uit… jawel; Nederland.

Paul Baarn, Eric Lalta en ik staan backstage klaar. Ik stel mezelf meerdere keren intern de vraag ‘How the f… did I get here‘? Ik bedoel, ik ben alles behalve een groot performer en ik sta op het punt het podium te betreden van een van werelds grootste Salsa Festivals. Wel het antwoord leidt tot een naam; Albert Torres!

Holanda Presente‘ klinkt het door de luidsprekers als drie jongemannen uit het verre Nederland het podium opkomen. Het is zover. De muziek start.

Albert had ons optreden een paar maanden ervoor  gezien op het Salsafestival in Haarlem, destijds georganiseerd door Marlon en Annetje en had ons meteen na afloop gevraagd of we het leuk zouden vinden om op zijn festival op te treden. Hij wilde 1. Zorgen dat alles wat er, waar ter wereld ook maar hot was, vertegenwoordigt was op zijn congres (en geloof me, in die tijd waren wij hot! 😉 ) en 2. Wilde hij simpelweg iedereen een kans geven. En zo was Albert.

Op zijn facebookpagina zie je letterlijk honderden reacties van dankbaarheid van dansers uit de hele wereld. Van beginners tot de absolute top uit de danswereld. Allemaal verhalen van mensen voor wie hij veel, vaak heel veel, heeft betekent.

Je zou de salsa danswereld kunnen verdelen in 6 groepen liefhebbers. Iedere groep is afhankelijk van de andere. Sterker nog; zonder een van deze groepen zou niets zijn wat het vandaag de dag is.

  1. De dansers
    Van jong tot oud, van beginner tot master, van leerling tot docent. De Salsa wereld blijft een van de grootste voorbeelden als het gaat om samenhorigheid.
  2. De docenten
    Zonder docenten zouden er geen dansscholen zijn en zonder dansscholen zouden er bijna geen dansers zijn. De docenten zorgen ervoor dat je als beginnende danser stap voor stap wordt meegenomen in die bijzondere danswereld.
  3. De Showdansers
    Zij zorgen voor entertainment en inspiratie. Dit zijn de dansers die honderden uren van hun vrije tijd inleveren om hun passie met de wereld te kunnen delen.
  4. De DJ’s
    Zonder de DJ’s geen muziek. Je zal merken dat de DJ’s mega bepalend worden als je al een tijdje danst. Zij kunnen je de beste avond van je leven bezorgen en ze kunnen ervoor zorgen dat je volledig ontevreden naar huis gaat. Ook de DJ’s besteden velen uren thuis achter hun pc of laptop om jou de avond van je leven te bezorgen.
  5. De Organisatoren
    Dit zijn de mensen die, soms op de achtergrond, zorgen dat de eerste 5 groepen hun ding kunnen doen. Dit zijn de mensen van de draaiboeken, waar precies in staat hoe laat de dansvloer wordt geleverd, waar het geluid moet komen te staan, hoe laat wie moet optreden etc.
  6. De Promotors
    Dit zijn de mensen die vaak letterlijk dag en nacht onderweg zijn om 1 ding te doen: Promoten! Vaak is dit de taak die de eerste 5 groepen er een ‘beetje bij’ doen.
    Toch zijn er promotors die hun taak zo serieus nemen dat ik ze maar moeilijk als organisator kan zien. En Albert Torres was zo’n promotor.

Wie was Albert Torres? 

Albert wordt geboren in 1953 in Brooklyn New York. Zijn moeder Luisa (afkomstig uit Puerto Rico) leert hem zijn eerste Salsa danspasjes. Het verhaal gaat dat Albert als tiener langzaam afdrijft van zijn Latino roots als hij op dag de platenverzameling van zijn moeder ontdekt. Dit ontwaakt het Latino gevoel in hem en Albert wordt een verfent dans en muziek liefhebber.

In de jaren 80 verhuist Albert richting Los Angeles om daar deel uit te maken van de Latin music and dance scene en niet zonder resultaat.

In 1992 krijgt hij, als een van de vooraanstaande dansers uit de scene van die tijd, de kans om mee te werken aan de film de Mambo Kings met Antonio Banderas. Het is Albert van wie Antonio zijn eerste danspasjes leert. Daarna gaat het snel. Albert krijgt steeds grotere bekendheid en verschijnt onder andere in de Keenan Wayan Show om een dansje met Jennifer Lopez te doen, helpt hij mee aan de film Dance With Me met Vanessa Williams en wordt hij door Debbie Allen gekozen om mee te dansen tijdens de Academy Awards.

Het is mid jaren negentig als Albert zijn eigen productie maatschappij opzet onder de naam Albert Torres Productions en zijn eigen feesten begint te organiseren in Los Angeles. Bekende locaties waren The Boathouse in Santa Monica en The Sportsmen’s Lodge in Studio City.

Als de Salsa wereld eind jaren negentig op zijn retour is zorgt Albert er persoonlijk voor dat de Salsa scene nieuw leven ingeblazen krijgt. Als een groot liefhebber van live muziek haalt hij verschillende bands naar de VS waaronder de Fania All-Stars, El Gran Combo, Oscar D’Leon, El Canario, en het Spanish Harlem Orchestra. En als onder de Clinton administratie de wetten voor Cubaanse artiesten versoepeld worden staat Albert vooraan in de rij om Los Van Van naar Los Angeles te halen wat een groot succes wordt.

Tot vlak voor zijn definitieve afscheid reist Albert onvermoeibaar de wereld over en bezoekt bijna 50 congressen per jaar! Onder het motto ‘Unity through Salsa’ is hij zonder enige twijfel de grootste promotor van Latin Music and Dance ter wereld.

LA Salsa Fest 

Afgelopen weekend zou het Los Angeles Salsa Congress plaatsvinden. Hij maakt het zelf helaas niet meer mee. Er zijn eerst geluiden dat het congres wordt geannuleerd maar inmiddels druppelen berichten binnen dat het festival in een aangepaste versie door is gegaan als eerbetoon aan Albert.

Het LA Salsa Fest is een van werelds grootste festival met meer dan 10.000 muziek en dansliefhebbers. Het onderscheid zich vooral door het enorme aantal live bands dat daar jaarlijks te bewonderen is.

World Latin Dance Cup

Naast zijn jaarlijkse LA Salsa Fest organiseerde Albert jaarlijkse de wereldkampioenschappen Salsa dansen. En hoewel mensen het in het begin een kleine kans van slagen geven wordt het werelds nr. 1 danswedstrijd waar jaarlijks meer dan 1000! dansers strijden om de titel in verschillende categorieën. Door de enorme hoeveelheid samenwerkingen met verschillende festivals over de hele wereld slaagt Albert erin om wereldwijd voorrondes te laten plaatsvinden voor deze prestigieuze wedstrijd.

Albert zal nog lang worden herinnerd en gemist. Niet om wat hij bereikte maar vooral om wat hij voor andere betekende.

Mocht je Albert Torres gekend hebben of op wat voor manier ook je gevoel of ervaringen willen delen dan kan dat hieronder.

X