In een poging wat meer duidelijkheid te krijgen over een specifieke discussie die op het internet wordt gevoerd over de mega populaire Bachata Sensual stelde ik vorige week een vraag. Bedankt aan diegenen die de moeite hebben genomen om te reageren en er is goed nieuws: reageren kan nog altijd! Een aantal mensen heeft geregeerd via mijn privé account omdat niet iedereen het fijn vindt zijn/haar mening te geven in het openbaar en dat is natuurlijk prima.

Mijn persoonlijke mening is dat Daniel en Desiree in de desbetreffende clip wel degelijk de Bachata dansen. Het mag dan een geheel eigen interpretatie zijn van het gekozen nummer, en het mag totaal afwijken van de Bachata zoals we dat misschien gewend zijn, maar wat mij betreft is het hun persoonlijke interpretatie van dit specifieke nummer. En is dat niet precies waar het in de dans om gaat? In feite is het dus helemaal niet relevant wat anderen ervan vinden. Voor hun is het Bachata en dus kijken we wat mij betreft naar hun interpretatie van de Bachata. 

Daarnaast is het, zoals Arjan schreef, in een paar seconden duidelijk dat het hier om een choreografie gaat en als het om choreografie gaat mogen naar mijn mening alle regels worden doorbroken. Waarom? Omdat het hier niet gaat om een vrije improvisatie waarbij ze vooral zelf aan het genieten zijn maar juist het publiek proberen te laten genieten van hun unieke muzikale interpretatie op dit specifieke nummer. En dat is gelukt! Met meer dan 4 miljoen views is het een van de beste bekeken Bachata videos op youtube.

Want wie bepaalt nu eigenlijk of iets Bachata is of niet? Ik kan mij de tijden herinneren dat Salsa hier in Nederland met het rechterbeen voor en het linkerbeen achter werd gedanst. En toch werd het Salsa genoemd. Was dat dan onterecht? Of de Salsa basispas met een tap op de 4e tel? Zo werd Salsa door velen gedanst. Die tap is nagenoeg verdwenen uit de hedendaagse Salsa. Is wat we nu dansen dan geen Salsa meer?

De wereld veranderd in een steeds hoger tempo en ik denk dat we inmiddels kunnen constateren dat de dansstijlen daarin mee veranderen. Voor de een is dat lastiger te accepteren dan voor de ander. En dat is begrijpelijk. Vooral als we het ontstaan van de dans koppelen aan de cultuur van het land waar de dans in is ontstaan.

Wat mij betreft bepaalt in alle gevallen de danser zelf hoe hij/zij iets wenst te noemen.  En daar mag je het mee eens zijn of niet. Ook dat is ok.

Als er een ding duidelijk is dan is het dat de Bachata weer vol in de aandacht staat.

Binnen de Bachata Sensual wordt een combinatie gemaakt van elementen uit de Bachata Moderna, de Bachata Dominicana (jawel ook de Bachata Sensual dansers gebruiken het snelle voetenwerk), de Kizomba en zelfs de Zouk. Gaat dat je allemaal iets te ver door het soms wat hoge gehalte aan bodymovements dan kan je ook kiezen voor de Bachata Dominicana of de Bachata Moderna. En kan je ook niet kiezen tussen deze twee laatste? Dan is er nog meer goed nieuws. Er is namelijk ook nog Bachata Fusion die deze twee laatste stylen combineert.

Je kan in de week van 11 tot 16 september alle verschillende Bachata Stylen komen uitproberen. Helemaal gratis! Je hoeft je alleen aan te melden.  

VRAAG

Welke Bachata dansstijl geef jij de voorkeur en waarom?.

Laat mij jouw antwoord weten in het commentaarveld onderaan. 

Zodra jouw comment is geplaatst, ontvang je de link naar de Bachata Afspeellijst van Salsaventura.

X