Op Facebook worden al een tijdje felle discussies gevoerd over de Bachata. Aanleiding daarvoor lijkt vooral één specifieke videoclip.

In een van mijn vorige blogs ben ik uitvoerig ingegaan op de verschillende Bachata stijlen waaronder de Dominicaanse Bachata (Bachata Dominicana), Bachata Moderna en de Bachata Sensual waarvan deze laatste de meeste ophef veroorzaakt.

Kort een update:

Dominicaanse Bachata

Volgens mij noemen we dit een pleonasme. Net als dat je kan spreken van een houten boomstam. De Bachata is namelijk ontstaan op de Dominicaanse Republiek en dus is de Bachata vanzelfsprekend Dominicaans. Maar met de komst van andere stijlen wordt vaak gesproken van Dominicaanse Bachata of Bachata Autentica om aan te geven dat we het hier hebben over de oorspronkelijke Bachata. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van snel voetenwerk, waarbij meestal 1 of 2 handen worden vastgehouden. Dit voetenwerk wordt afgewisseld met partnerwerk waarbij vooral in de basishouding wordt gedanst. In deze stijl worden nauwelijks draaipatronen met de partner gedaan.

 

Bachata Moderna

Deze stijl is vooral beïnvloed door de draaipatronen vanuit de Salsa en bestaat uit een combinatie van veel verschillende patronen met een partner. In deze stijl wordt minder voetenwerk gebruikt en wordt er vooral in een zijwaartse beweging gedanst.

Bachata Sensual

Sinds een aantal jaren is er een nieuwe stijl ontstaan; de Bachata Sensual. In deze stijl wordt een combinatie gemaakt tussen draaipatronen met de partner en het uitvoeren van voetenwerk. Daarnaast heeft de Bachata Sensual er nog een element aan toegevoegd: De bodymovements. Zo gebruikt de Bachata Sensual veel bodymovements en body isolations. Veel van deze elementen kan je ook terugvinden in de Braziliaanse Zouk.

Inmiddels is de Bachata Sensual zich in een sneltreinvaart over de wereld aan het verspreiden en zie je vooral op de internationale congressen voor het overgrote deel deze stijl terug op de dansvloer. Ook in Nederland wint deze stijl aan populariteit.

 

De Discussie

De meningsverschillen zijn vooral begonnen met onderstaande video. Volgens sommigen heeft dit niets, maar dan ook niets met Bachata te maken. Je ziet immers de basispassen, zoals je die van oorsprong terugvindt in alle stijlen, 1,2,3 tik, niet terug.

En dus roept het ene kamp dat het niets met Bachata of Bachata Sensual te maken heeft en het andere kamp roept vooral dat het wel degelijk Bachata (of Bachata Sensual) is en dat er geen grenzen zijn binnen een bepaalde dans.

 

IK BEN HEEL BENIEUWD NAAR JOUW MENING

Dansen Daniel en Desiree in deze video volgens jou wel of geen Bachata? En zo ja, welke Bachata stijl?

X