Heb je het weleens meegemaakt? Je bent op een feest, je staat klaar om het dansje te beginnen en je danspartner kijkt je vriendelijk aan en steekt 2 vingers in de lucht. on2Nu zijn er, jawel, 2 opties:

  1. Je weet precies wat hij/zij bedoelt
  2. Je hebt geen flauw idee wat hij/ze bedoelt

Situatie 1: Wederom zijn er nu twee opties: Of je verontschuldigd je en je geeft aan dat je liever op de 1e tel wilt dansen of je begint inderdaad op de 2e tel van de muziek te dansen.

Situatie 2: Je steekt nu waarschijnlijk zelf ook twee vingers in de lucht omdat je denkt dat het een soort ‘peace be with you‘ betekent.

1. Wat is dat toch, dat On2 dansen? Sommigen noemen het Mambo, andere noemen het ‘On2’, en weer anderen noemen het Mambo On2. Waar we het hier over hebben is het dansen op de 2e en de 6e tel van de muziek. Voordat we verder gaan is het handig toe te lichten wat we verstaan onder ‘dansen op‘. Dansen op de 2e tel verwijst naar het moment binnen de muzikale maat waarop er een verandering van richting wordt ingezet. Met andere woorden: de tel waarop je danst wordt ook wel bepaald door het moment waarop de verste (niet de grootste) pas wordt gemaakt in de dans.

yamulee

Yamulee wordt door velen beschouwd als het beste On2 Showteam ter wereld

2. Waarom ik je aan zou raden eerst op de 1e tel te leren dansen
Persoonlijk zou ik iedereen aanraden vooral eerst op de 1e tel te leren dansen alvorens over te stappen op de 2e tel.
Waarom? Het grootste deel van de wereld danst op de 1e tel en 80% van alle On2 dansers kan óók op de 1e tel dansen. Het omgekeerde is niet het geval.

3. Welke maat is nu het meest natuurlijk om op te dansen?
Vraag een kind tussen de 2 en de 6 jaar, zonder enige muzikale achtergrond, te bewegen op de maat van de Salsa (of Mambo) en je zal zien dat dit altijd plaatsvindt op de 1 de 3, de 5 of de 7. Niet op de 2, de 4, de 6 of de 8. Klaar als een klontje. Een ieder die anders beweert nodig ik uit om samen met mij een crèche te bezoeken. Oh ja, en die crèche mag zelfs in het hartje van New York of Cali, Colombia liggen. De uitslag zal hetzelfde zijn.

4. Waar komt het dansen op de 2e tel vandaan?
Salsa kun je dansen op verschillende tellen. Op de 1e, 2e, 3e en zelfs op een 4e tel. Over het algemeen wordt hier in Nederland lesgegeven en gedanst op de 1e tel, ook wel LA (Los Angeles) Stijl genoemd. Het dansen op de 2e tel wordt tegenwoordig Mambo genoemd en vindt haar oorsprong in New York. De Puerto Ricanen in New York hebben de Mambo On2 in de jaren ’60 en ’70 op de kaart gezet. Ik schrijf bewust ‘tegenwoordig’, want er heeft zich een kleine evolutie voorgedaan in het gebruik van de naam: Mambo. Wat nu Salsa heet, heette vroeger Mambo. De Mambo werd zowel op de 1e als de 2e tel gedanst. Salsa was toen nog een verzamelnaam voor allerlei verschillende Latijnse ritmes, waaronder de Mambo, de Merengue, de Bachata enzovoort.

5. Hoe is het dansen op de 2 zo populair geworden?
Degene die vooral verantwoordelijk is voor de wereldwijde populariteit van het On2 dansen is Eddy Torres uit New York. Dit komt als je het mij vraagt vooral door zijn charismatische manier van lesgeven.

eddy_torres

Eddy Torres heeft de Mambo (dansen On2) wederom populair gemaakt

Eddy Torres maakte een legendarische instructie video waarin de Mambo On2 werd gedanst en kreeg naast zijn hometown New York ook een groot deel van de wereld mee op deze 2e tel. Het dansen op de 2e tel kent één groot voordeel: Je leert beter naar de muziek luisteren. Daarmee wordt ook direct je dansen op de 1e tel verbeterd.

6. Waarom wordt er bij Mambo op het 1e deel van de maat door de man naar achter, en door de vrouw naar voren, gestapt?
Dit is super interessant! De meeste acties in de dans vinden plaats op het moment dat de man naar achter stapt. De voorbereidende fase zit meestal in het deel waarbij de man naar voren stapt. Misschien ben je het je niet bewust maar de muziek gaat als het ware omhoog in het 1e deel van de maat; de 1,2,3 en 4 en weer omlaag in het 2e deel van de maat: de 5,6,7 en 8. In het 1e deel is er meer actie en in het 2e deel meer reactie. We noemen dit ook wel vraag en antwoord. Het is alsof het 1e deel van de maat een vraag stelt waar het 2e deel van die maat antwoord op geeft. Door de actie van je dans te geven in het 1e deel van de maat, zijn je bewegingen meer synchroon met de muziek. Denk hierbij aan een Cross Body Lead. In het deel waar je naar voren stapt is er weinig actie, tijdens het passeren van de dame is er veel actie.

7. Is Mambo hetzelfde als Cha Cha?
Nee, deze twee zijn niet hetzelfde. Wel worden ze beiden gedanst op de 2e tel. Er komen nu alleen 2 pasjes bij. De woorden Cha Cha Cha zijn muziektechnisch te vertalen als ‘4 en 5’ na deze drie tellen (de en is de halve maat tussen de 4e en de 5e tel) komt de 6e tel en na ‘8 en 1′ komt weer de 2e tel.

8. Wanneer op de 1 en wanneer op de 2?
Als je eenmaal bekend bent met beide stijlen kun je het van de muziek af laten hangen op welke maat je wil dansen. Zo zal je op een Colombiaanse Salsa lekkerder op de 1e tel dansen en op een Salsa dura, de wat oudere Salsa nummers, op de 2e tel.

9. Wat veroorzaakt nu dat ‘andere gevoel’?
Bij het dansen op de 1 en de 5 heb je een rust in het midden. Dat is het deel waarop je de overgang maakt van de voorwaartse naar de achterwaartse pas en andersom. Bij het dansen op de 2e en de 6e tel vindt de rust plaats gedurende de pas. Dat is wat het essentieel anders maakt. Voor sommigen lijkt het dat je daarmee meer tijd hebt.

10. Dans je Mambo altijd op de 1,2,3 en de 5,6,7?
Nee, er zijn voornamelijk twee verschillende stijlen. Mike Bello noemt dit de Classic en de Modern Mambo. De Classic Mambo wordt gedanst in 2,3,4 en de 6,7,8, waarmee je net als bij de 1e tel de rust in het midden krijgt. De Modern Mambo wordt gedanst op de ‘Eddy Torres’ manier op 1,2,3 en 5,6,7.

Op Zaterdag 24 Augustus is er een Switch On2 Bootcamp. Klik HIER voor meer informatie. 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X