Hoe komt het toch dat dames het lastig vinden om te volgen? Sommige heren beweren dat dit komt omdat vrouwen zo geëmancipeerd zijn. Een andere veel gehoorde reden (ook afkomstig van de heren) is dat dames teveel lessen volgen. Hierdoor weten ze precies wat er gaat gebeuren. Zo komt er na een shouldercheck vrijwel altijd een Single Right Turn, toch? Niet zo gek dus, dat dames op een soort automatische piloot na iedere shouldercheck vanzelf naar een Single Right Turn gaan.

Wat zeggen de dames? Die zijn er duidelijk over. Het komt door de heren! Die geven niet goed aan en dan ‘ga je uiteindelijk maar dingen zelf doen’. Maar ja, als dames dingen uit zichzelf gaan doen, krijgen de heren dan nog wel een kans om te leiden?

Zelf ben ik het (sorry heren) toch vooral met de dames eens. Als de man duidelijk aangeeft wat hij wil en hij weet een combinatie goed aan te geven, dan ontstaat er bij de dame steeds meer vertrouwen dat die heer weet waar hij mee bezig is. Alleen dan kan ze zich overgeven en loslaten. Geldt dit voor iedere dame? Nee! Sommige dames, hoe duidelijk een heer ook leidt, laten zich niet leiden.

Onder het motto ‘Je kan een beginnende danser niet snel genoeg informeren‘ behandel ik het begin van het Salsa Contract al tijdens de Latin Dance Bootcamp. Dit zijn zeg maar de tien geboden van de Salsa! Een lijst met spelregels waar we ons allemaal bewust of onbewust aan houden zodat we met iedereen kunnen dansen.

 

Is het niet magisch dat je een dansje kan doen met iemand van de andere kant van de wereld die je nog nooit eerder hebt ontmoet, en daarmee kan dansen alsof je al jaren danspartners bent? Voor mij is dat de werkelijke magie van het dansen.

Nou, hier komen ze dan:

De 10 Geboden van de Salsa!

1. Persoonlijke verzorging (M/V)
Het kan een keer gebeuren dat je wat naar zweet ruikt. Zorg dat je een schoon shirt, eventueel een handdoekje, kauwgom, pepermunt, deo en parfum bij je hebt.

Persoonlijke verzorging werd als een van de belangrijkste punten genoemd.

2. Oogcontact (M/V)
Houd oogcontact met je partner! Ik heb het hier niet over staren, maar over het maken van verbinding met je partner. Weet met wie je danst, onderzoek wat je partner leuk vindt en waar hij of zij goed in is, en speel daarop in.

3. Vraag je danspartner om met je te dansen (M/V)
Jawel dames; ook heren vinden het leuk om ten dans gevraagd te worden. Als je iemand ten dans vraagt: zorg dat er al oogcontact is, zet een glimlach op je gezicht, loop samen naar een geschikte plaats (waar het niet al te druk is), wacht tot je de juiste maat hoort, en geniet!
Zie hiervoor ook de blog ‘Help, ik word niet ten dans gevraagd’!

4. Geen duimen (M/V)
Het gebruik van duimen wil zeggen dat je teveel controle over je partner wil hebben tijdens de dans. Houd de duimen dus open. Dit zorgt ervoor dat heren gemakkelijker combinaties in kunnen zetten en dat dames beter moeten intunen om te voelen wat de heren willen.

duimen

5. Hij biedt aan, zij accepteert (M/V)
Bied als man aan en zorg dat zij contact maakt met jouw handen en niet andersom. Hiermee komt de dame in een reageer-modus in plaats van een passieve-modus.
Dames let op! Reageren heeft NIETS te maken met passiviteit! Reageren is (re-)ACTIE op basis van wat komen gaat. Het is aan de man om zo duidelijk mogelijk aan te geven WAT dat dan is.

6. Hij laat los, zij wordt losgelaten (M/V)
Dames: houd zolang mogelijk vast (zonder je duimen te gebruiken). De meeste heren hebben een plan en het kan frustrerend zijn om dit plan te zien verdampen doordat nou net die ene hand waar je iets geweldigs mee wilde doen losgelaten wordt.

7. Kijk in de richting waar je haar heen wil sturen (M)
De enige communicatie die dames met heren hebben tijdens het dansen is gebaseerd op wat ze zien en voelen. Maar het is belangrijk dat hetgeen wordt gevoeld past bij hetgeen wordt gezien. En dus heren: zet je bijvoorbeeld een copa in; kijk achter de dame langs zodat ze rekening kan houden met de mogelijkheid om die richting in gestuurd te worden. Doe je als man een paperclip, kijk dan over je rechterschouder naar achter. Enzovoort.

8. Dames reageren en niet anticiperen (V)
Voelen gaat voor zien! Hetgeen je voelt is de enige waarheid. Dit zou moeten passen bij hetgeen je ziet. Is dat niet het geval, volg dan hetgeen je voelt.
Samen dansen is geen quiz waarin je moet proberen te raden wat die ander gaat doen. Dus dames, dit is de tip: volg, volg en volg. Wordt er een Cross Body Turn ingezet, houd er rekening mee dat er onderweg iets anders kan gebeuren. Voel je geen sturing op je schouderblad op de 5e tel, ga dan niet lopen in een Cross Body Lead.

9. Economy of Motion (M)
Beweeg zo duidelijk mogelijk van punt A naar punt B om aan te geven wat je wilt. Dit geldt vooral voor de heren. Dames kunnen er namelijk voor kiezen om styling te gebruiken en daarbij gaat schoonheid voor effectiviteit.

10. Bereid je voor (M)
Economy of Motion komt vooral voort uit een goede voorbereiding. Zorg er als man voor dat je tijdens je Cross Body Lead weet wat je erna gaat doen. Dit voorkomt dat je als man gaat twijfelen en voorkomt ook dat dames zelf gaan invullen wat de heer naar alle waarschijnlijkheid van plan was te doen.

HOE ZORG JE ER ALS DOCENT NU VOOR DAT ZOWEL HEREN ALS DAMES DE DANSLES ALS LEUK ERVAREN EN DAMES WERKELIJK GAAN VOLGEN EN HEREN GAAN LEIDEN? 

JE ONTDEKT HET TIJDENS DE 3 UUR DURENDE GRATIS TRAINING. 

MELD JE HIER AAN. 

 

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X