Het was alweer even geleden dat een blog zoveel los maakte als die van vorige week.

Maar goed, we leven dan ook in bijzondere tijden.

Opvallend zijn vooral de emoties waarmee gereageerd wordt. Door die emoties lezen we vaak ook elkaars reacties niet (of niet volledig), worden veel opmerkingen al snel persoonlijk ingezet en worden er interpretaties gemaakt die niet helemaal juist zijn.

Sommigen kozen er ook voor om anoniem te reageren. Als de opmerkingen in zo’n anonieme reactie ook nog eens persoonlijk of zelfs beledigend worden, dan heb ik ervoor gekozen om niet langer te reageren.

Kirtie opende vorige week dan ook prachtig met haar omschrijving: “ik ben het respectvol met je oneens”. Laten we die erin houden.

Een van de punten die ik maakte en waar ik overigens nog altijd achter sta is dat we inmiddels de conclusie kunnen trekken dat de rampzalige scenario’s die ons te wachten stonden zijn uitgebleven. Natuurlijk zal een gemiddelde aanhanger van het huidige beleid al snel beweren dat die scenario’s juist zijn uitgebleven DOOR het beleid maar dat laatste betwijfel ik deels.

Het is geen wonder dat er minder besmettingen plaatsvinden als je het hele land flink wat angst aanjaagt en iedereen vraagt binnen te blijven. Maar goed, dan heb je ook veel minder van alles. Minder aanrijdingen, minder gewone griep gevallen, minder ongevallen op het werk.

Het punt dat ik in mijn vorige blog aanhaalde is de indirecte schade die nu ontstaat omdat duizenden of zelfs tienduizenden mensen werkloos gaan raken, bedrijven failliet zullen gaan, mensen in emotionele, psychologische en financiële problemen zullen komen, velen malen groter is dan de schade die je nu probeert te beperken met dit beleid.

Het hele punt is dat je nooit zal weten hoeveel schade dit beleid op lange termijn zal hebben omdat het op geen enkele manier vergeleken kan worden met een ander, niet uitgeprobeerd, scenario. 

Inmiddels zijn er, wellicht onder voorbehoud, best wat voornemens uitgesproken vanuit het kabinet.

Hieronder alles op een rij. Vanaf 1 juni mag, nogmaals onder voorbehoud, het volgende weer:

  • Terrassen mogen weer open
  • Bioscopen mogen open tot 30 personen
  • Restaurants en cafés mogen weer open tot 30 personen binnen
  • Culturele instellingen mogen weer open tot 30 personen binnen
  • Musea mogen weer open
  • Voortgezet onderwijs gaat weer open
  • In het OV is een mondkapje verplicht
  • Sportscholen blijven gesloten
  • En zoveel mogelijk moet de afstand van 1,5 meter in acht worden genomen

 Wat betekent dit voor ons?

Op basis hiervan mogen wij per 1 juni weer open. Waarom? Wij vallen als dansschoolhouders namelijk onder cultuur en niet onder sport.

 Oh ja? Zou je nu misschien zeggen.

 Ja!

En hoe weet ik dat? Omdat we al jaren het hoge BTW tarief moeten afdragen en niet het lage BTW tarief.

Om nog specifieker te zijn, vallen we eigenlijk nergens onder. We worden als dansorganisaties dan ook nergens met naam en toenaam genoemd. In die zin zijn wij een beetje de Ikea van deze wereld. We zijn op eigen initiatief gestopt maar waren dat eigenlijk niet verplicht. 

 

Nu leek het niet zinnig om temidden van alle tumult open te blijven en dus sloten de dansscholen, net als alle andere culturele organisaties en sportinstellingen onze deuren. 

Nu moet er per branchevereniging eerst een protocol worden ingediend bij de desbetreffende ministers. Dat is voor de dansondernemers inmiddels gebeurd. Nadat we als dansondernemers die goedkeuring hebben gekregen kan iedere dansondernemer, op basis van dit protocol, een voorstel indienen bij de desbetreffende gemeente om weer open te kunnen.

Nu zal ik niet te diep inhoudelijk ingaan op het ingediende protocol. Wel zal er, net als in restaurants en cafés rekening gehouden moeten worden met voldoende hygiëne en het aanhouden van een bepaalde hoeveelheid afstand tussen dansers, dansparen onderling en hun docent(en).

Vanaf 1 juni zouden we dan op basis van de eenmaal goedgekeurde spelregels met 30 personen (afhankelijk van de afstand tussen de dansers en dansparen onderling en het aantal beschikbare vierkante meters) weer kunnen starten.

Vanaf 1 juli zou dit aantal personen omhoog kunnen. Omdat een gemiddelde dansles niet meer dan 30 leerlingen telt zullen veel dansscholen, mits de overheid het protocol goedkeurt, vanaf 1 juni weer kunnen starten.

Het is dus nu vooral afwachten of het protocol wordt goedgekeurd.

Mocht het protocol niet worden goedgekeurd dan lijkt dit maar 1 reden te kunnen hebben en dat is dat dansen als sport wordt beschouwd en dat we net als sportscholen wel buiten mogen sporten maar moeten wachten tot 1 september om weer binnen te kunnen dansen/sporten.

Dat zou enerzijds slecht nieuws zijn omdat we dan nog tot 1 september moeten wachten om weer binnen danslessen te kunnen verzorgen. Anderzijds zou dit wel de ultieme manier zijn om aan te tonen dat we al tientallen jaren onterecht het hoge btw tarief betalen.

Vanaf 1 september is het de verwachting dat alles weer terug kan naar het oude abnormaal, sorry; het oude normaal. Of was het nou nieuwe normaal?

Want lieve mensen, als de sekswerkers weer aan de slag mogen! Dan mag alles weer zou je toch denken.

Wat gaan wij doen?

Zoals ik vorige week schreef ben ik van mening dat we per 1 juni weer kunnen starten maar alleen na goedkeuring van het ingediende protocol. Wordt het protocol (gedeeltelijk) goedgekeurd dan zullen we aan de hand daarvan bepalen wat we, binnen de regels, wel/niet kunnen doen. 

Wordt het protocol goedgekeurd dan starten we vanaf 1 juni met Bootcamps, losse lessen, mini cursussen, solo lessen, partner lessen etc… 

Vanaf 1 september gaan wij in ieder geval eerst starten met het inhalen van de lessen die onze cursisten nog tegoed hebben. De meesten van onze cursisten hebben nog zo’n drie lessen tegoed. Deze lessen vinden plaats volgens het lesrooster van het seizoen januari t/m maart 2020.

Vanaf zondag 4 oktober starten wij met een geheel nieuw cursusblok van tien lessen. Hier kan je binnenkort weer voor inschrijven.

In de tussentijd hoef je jezelf niet te vervelen want een aantal van onze vestigingen gaat per 1 juni in ieder geval danslessen BUITEN verzorgen. Daarvoor konden de gemeentes nu al toestemming geven. Ook hierover binnenkort meer informatie op onze website.

We houden je op de hoogte! 

Groetjes, 

Morry
Salsaventura

X