Als je net zo enthousiast bent over dansen als ik, dan gun je dit enorme plezier aan iedereen. Dat is dan ook de reden dat ik inmiddels 20 jaar dansen aan het hobbyen ben en zoveel mogelijk mensen aan het dansen wil krijgen.

Interessant genoeg lukt het me niet altijd om mijn familie en vrienden aan het dansen te krijgen. Ok, die weten natuurlijk wat ik doe en die zien dit meer als mijn ‘werk’. Toch is het voor mij persoonlijk een missie en een uitdaging om voortdurend op zoek te blijven gaan naar manieren om IEDEREEN aan het dansen te krijgen. Ik geloof namelijk met iedere vezel in mijn lichaam dat we de wereld daar een stuk leuker, blijer, gelukkiger, gezonder en vrediger van zou worden.

En op zoek naar nieuwe manieren werd er een nieuw kindje geboren: De Latin Dance Bootcamp! 

Tijdens deze Bootcamp maak je, in 3 sessies van 2 uur (van 10.00 uur tot 17.00 uur), kennis met 3 verschillende dansen; Salsa, Bachata en Kizomba!

Omdat veel mensen al snel verdwaald raken in het hedendaagse danslandschap waar termen als Urban Kiz, Sensual en Mambo On2 je om de oren vliegen alsof er ‘Dansperanto’ wordt gesproken, heb ik deze wegwijzer geschreven. Ideaal om je voor te bereiden op de LDB (Latin Dance Bootcamp) zodat je alvast wat meer informatie hebt over deze bijzondere dag.

Are you ready? Lets Go!

Salsa!  

Ok, ik geef toe. Ik ben niet helemaal objectief. Want dit is de dans waar ik persoonlijk zo’n 23 jaar geleden mijn hart aan verloor en nog altijd hopeloos verliefd op ben: de Salsa!

Met haar grote variëteit aan instrumenten en de velen invloeden van zowel Afrikaanse, Cubaanse en Jazz achtige ritmes, is Salsa zonder enige twijfel de meest uitdagende, gevarieerde en rijke muzieksoort van de vier.

Voor een absolute beginner lijken veel Salsa nummers op elkaar. En dat terwijl veel nummers een geheel eigen sound hebben. Toch krijgen de meeste mensen bij het horen van de Salsa direct zin om te bewegen.

Er zijn verschillende soorten Salsa muziek. De drie meest bekende muziek stijlen binnen de Salsa zijn de Salsa Romantica, Salsa Dura en de Salsa Cubana. Als je meer wilt weten over deze muziekstijlen lees dan de volgende blog.

Naast deze verschillende muziekstijlen zijn er ook verschillende dansstijlen binnen de Salsa. De belangrijkste zijn Los Angeles (LA) Salsa, New York Salsa (Mambo On2) en Salsa Cubana.

Los Angeles Salsa
Dit is onder de beginnende en (half)gevorderde dansers de meest populaire stijl. Binnen deze stijl wordt voornamelijk op de 1e tel van de muziek gedanst. De heren stappen op deze 1e tel naar voren met links en de dames naar achter met rechts. Op de 5e tel stapt de man met rechts naar achteren en de dame links naar voren. Deze stijl werd in de jaren 90 vooral bekend in Los Angeles om het hoge gehalte aan spectaculaire moves.

Een van de bekendste LA dansers is Johnny Vazques.

 

New York Salsa
Deze stijl is vooral bekend geworden door Eddy Torres uit New York. Deze danser, docent en choreograaf heeft met zijn enorme charisma veel geweldige dansers voortgebracht. Deze stijl wordt op de 2e tel van de muziek gedanst en wordt ook wel Mambo of Mambo On2 genoemd. Hoewel er dansscholen zijn die vanaf het begin mensen leren om op deze 2e tel te dansen, is deze stijl van Salsa dansen in Nederland vooral populair onder de gevorderde dansers.

Salsa Cubana
De naam zegt het al: de Cubaanse Salsa stijl. Bij deze stijl wordt zowel op de 1e, 2e als 3e tel gedanst. Bij de Salsa Cubana wordt niet, zoals bij de Los Angeles of New York stijl, in een rechte lijn gedanst maar dansen de heer en dame om elkaar heen in een cirkelbeweging.

En hoewel de basis van de Salsa op Cuba kan worden gevonden in dansen als de Son, is de Salsa zoals we deze nu kennen ontstaan in New York.

Bachata

De Bachata is afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. In Nederland starten de meeste mensen met het leren van Bachata als ze de basis van de Salsa eenmaal te pakken hebben. Toch is het geen enkel probleem om zonder enige basis de Bachata te leren.

Ook binnen de Bachata zijn er diverse stijlen waaronder de Bachata Dominicana, de Bachata Moderna en de Bachata Sensual. Als je meer wilt weten over de Bachata lees dan de volgende blog.

Bachata Dominicana

De oorspronkelijke Bachata is de Bachata Dominicana. Deze stijl staat vooral bekend om het snelle voetenwerk en het spelen met de muziek.

Bachata Moderna

In Nederland is nog altijd de Bachata Moderna het meest populair. Deze stijl wordt vooral in een zijwaartse beweging gedanst en combineert veel elementen uit de Salsa met de Bachata.

Bachata Sensual

Inmiddels is wereldwijd de Bachata Sensual in opkomst. Deze stijl is ontstaan in Spanje en in deze stijl worden veel elementen uit de Bachata Moderna gecombineerd met de Zouk.

 

Kizomba

Kizomba heeft, anders dan de Salsa en de Bachata geen omweg gemaakt via het Amerikaanse continent om in Europa aan te komen. De Kizomba komt rechtstreeks uit Afrika en vindt haar oorsprong in Angola.

De Kizomba heeft in korte tijd een vaste plek verovert in de danswereld en is vooral populair onder de wat jongere dansers.

Terwijl er steeds meer 100% Kizomba feesten worden georganiseerd vindt je op de grotere ‘mix-feesten’ ook een aparte Kizombazaal.

Stijlen
Ook binnen de Kizomba zijn er in korte tijd verschillende stijlen ontstaan waaronder de Uban Kiz en Kizomba Fusion.

Hoewel de basispassen van de Kizomba eenvoudig zijn kent de dans een enorme diepgang door de grote diversiteit aan mogelijkheden met de partner.

https://www.youtube.com/watch?v=QD9O8CzyRHQ

 

Terug naar de Latin Dance Bootcamp

Volgens mij is er geen betere manier om je vrienden van de bank te krijgen van met een danscursus, dansfeest of bootcamp.

Met de LDB heb ik het voor iedereen zo makkelijk mogelijk proberen te maken.

Daarnaast is er volgens mij geen betere manier dan ‘full Immersion’ om te ontdekken of je iets leuk vindt. Full Immersion wil zeggen dat je tijdelijk helemaal opgaat in de materie. Dit in plaats van op je bank te blijven zitten en op youtube een paar clips te bekijken.

TELL YOUR FRIENDS

Om jou (en/of je vrienden) veel tijd te besparen en iedereen versneld op weg te helpen, organiseren we op zondag 5 maart 2017 de Latin Dance Bootcamp. Daar leer je in 1 dag maar liefst de basis elementen van de Salsa, Bachata en Kizomba.

Wat gebeurt er na de Latin Dance Bootcamp?

Tijdens de Latin Dance Bootcamp ontvang je een geweldig aanbieding voor de cursussen die starten in april 2017!

VRAAG

WELKE DANS SPREEKT JOU (NU AL) HET MEESTE AAN? 

————————————————————————————————–

Natuurlijk kan je nog zoveel artikelen lezen en clips bekijken, de enige manier om echt te weten welke dans je het leukste vindt is om het te ERVAREN!

Meld je hier aan voor de Latin Dance Bootcamp van zaterdag 5 maart as.

 

Stel je de wekelijke blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media. 

 

X